marți, 12 ianuarie 2010

AMADEUS



Un spectacol in pregatire la Opera Nationala Bucuresti
Un spectacol despre muzica, despre impatimire, despre Creatie.


Un spectacol despre un Mozart viu, om in carne si oase, un Mozart fara perdea- care bea, care mananca, care face dragoste-multa dragoste, nu despre un Mozart piesa de muzeu. Un Mozart tanar, "punk", rege al nonconformismului si al artei ca bucurie si energie. Un Mozart care protesteaza prin iubire impotriva complezentei, compromisurilor, protesteaza prin sinceritate si curatenie impotriva ipocriziei atat de specifice lumii de atunci si acum. Un Mozart natural, un Mozart a carui muzica este o instigare la iubire, la umor, la joc, la spectacol ca sarbatoare.

De cealalta parte sta un Salieri condamnat la zbucium vesnic, la neodihna. Un bufon, un clovn batran damnat sa se confeseze pentru eternitate, sa povesteasca uneori cu spasme, alteori cu detasare si auto-ironie, experienta lui in umbra lui Mozart.

Salieri a fost omul care l-a inteles cel mai bine pe Mozart, totodata omul care l-a iubit cel mai mult, intr-o combinatie irezistibila de veneratie si ura. Uneori din iubire si veneratie se intampla sa ucidem. De fapt cu totii ucidem, ucidem ceea ce nu intelegem, ca mai apoi sa realizam ca e prea tarziu sa indreptam lucrurile.

Salieri (
Marius Bodochi) ii va interpreta, pe rand, in acest spectacol, pe toti cei care, spre deosebire de el, nu au fost capabili sa-l inteleaga pe Mozart. Salieri ia asupra lui crima contemporanilor sai. Pentru ca doar el a inteles ca este vorba despre o crima cu premeditare. Se stie vinovat pentru ca nu a intervenit spre a opri avalansa de prostie si obtuzitate care l-a ingropat in cele din urma pe Mozart. Salieri alege sa poarte povara tuturor celor care ucid din neintelegere, ignoranta si suficienta. Niste caricaturi grotesti vor fi oamenii –masti pe care ii va interpreta Salieri, imaginea tuturor celor care omoara ceea ce nu inteleg, ceea ce ii depaseste, ceea ce ii obliga sa se confrunte cu propria lor ingradire.

Povestea lui Mozart va fi adusa in scena de:
Maestrul
Marius Bodochi, actor al Teatrului National- un mare actor, care nu are nevoie de prezentari, cu o vasta experienta, (35 de ani in teatru, televiziune, film) cu un registru foarte larg de interpretare, capabil de treceri spectaculoase, paradoxale, cunoscator la perfectie al limbajului teatral.
Razvan Oprea, actor la Teatrul National, performer de cea mai inalta calitate, varf al generatiei tinere de actori, capabil de simplitate, un firesc debordant si o candoare aproape impudica.
Marcel Top, unul dintre cei mai interesanti si nonconformisti tineri autori de spectacole din est-ul Europei (asa cum a fost descris in urma realizarii spectacolului "Hamlet" dupa W.Shakespeare la Teatrul Imeras in Atena- Grecia), autor a 25 de spectacole, posesor al unor premii de prestigiu, un regizor caruia ii place pur si simplu muzica si care viseaza la spectacole asemenea acestuia, in care energiile artistior sa starneasca si sa incante publicul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu